عید دارد نزدیک میشود. معمولاً نزدیک عید همه از زیبایی بهار، فرخنده بودن عید نوروز و لزوم دل تکانی و خانه تکانی صبحت میکنند، ولی من خیال دارم در مورد استرس دوران تعطیلات عید بنویسم. بله! تعطیلات عید استرس فراوانی را به شما وارد میکند. اگر این فشار و استرس بخوبی مدیریت نشود، جسم و روح شما صدمه میبیند.
وقتی شوهر ندارید، یک مسئله دارید، وقتی شوهر دارید، صد تا! من با ازدواج موافق هستم و معتقدم ازدواج خوب بسیاری از نیازهای روحی و عاطفی و اجتماعی ما را برطرف میکند. حتی ازدواج معمولی بهتر از مجرد ماندن است. ولی ازدواج کردن (چه خوب و چه متوسط و چه بد) شرایط ما را بکلی تغییر میدهد. ازدواج، مسئولیتهای ما را افزایش میدهد. افزایش مسئولیت یعنی استرس و فشار بیشتر. اگر مدیریت استرس و خشم را بلد نباشیم، زندگی بشدت تلخ میشود.
در جوامع سنتی ازدواج بین دو آدم اتفاق نمیافتد، بلکه بین دو خانواده و حتی دو خاندان رخ میدهد. مدیریت این همه روابط جورواجور، استرس سنگینی به افراد متأهل وارد میکند. من از درد دل خانمهای متأهل می گویم چون زیاد پای درددلشان نشستهام. وگرنه آقایان هم استرسهای مشابه را تجربه میکنند.
در دوران تعطیلی عید معمولاً دو تا مشکل برای خانمهای متأهل پیش میآید:
- 1-رفت و آمدهای اجباری با افراد ناسازگار خانواده خود یا همسر
تاکید میکنم افراد ناسازگار و خانواده خود یا همسر
رفت و آمد و مهمانی کار شیرینی است. بیشتر آدمها رفت و آمد را دوست دارند. آنچه ما را ناراحت میکند رفتار نادرست بعضی افراد است. این افراد فقط به خانواده شوهر تعلق ندارند، بعضی از ناسازگارترین و بدقلقترین افراد از خانواده خود ما هستند. منصف باشید. الان فهرستی از آدمهایی که دیدن آنها کفاره دارد، تهیه بفرمایید. چند تا از آنها جزو خانواده شما هستند؟ اگر منصف باشید قبول میکنید تعدادی افراد ناسازگار در خانواده شما وجود دارند.
پیشنهاد من این است: فهرستی از افرادی که هر سال از آنها عیددیدنی میکنید، تهیه بفرمایید. از کدام بازدید لذت میبرید و از کدامیک رنج میبرید؟ بازدیدهای لذتبخش که سرجای شان هستند. به سراغ بازدیدهای رنج آور بروید. از خود بپرسید چرا به دیدن آنها میروید؟ گاهی اوقات دیدن این افراد ناسازگار منفعتی برای شما دارد و شما مجبور هستید به خاطر آن منفعت خاص، چند دقیقهای رنج دیدار آنها را تحمل کنید. گاهی اوقات به این دیدارها تن میدهید چون ... اصلاً نمیدانید چرا به دیدن این افراد بدرفتار میروید! از خودتان بپرسید: چرا من به دیدن این افراد میروم؟
اگر چندان از مادرزن، پدرزن، مادرشوهر و پدرشوهر دل خوشی ندارید، مهارت مدیریت خشم را بیاموزید و سپس به دیدن آنها بروید. خودتان را برایشان هلاک نکنید و تا جایی که ممکن است دیدار را کوتاه کنید.
- 2-دعواهای زن و شوهری در دوران تعطیلی
آمار نشان میدهد میزان دعواهای زن و شوهری، کتک کاری و خشونتهای خانگی در ایام تعطیل بالا میرود. این آمار در همه جای دنیا صادق است. دوستان عزیز پزشک که این سایت را میخوانند بخوبی میدانند زن کتک خورده از شوهر، یکی از شایعترین مراجعین اورژانس در ایام تعطیلات است. چرا اینطور است؟ چرا در ایران، بهار زیبا با خشونت خانگی آغاز میشود؟
زیرا افرادی که مشکل خشم دارند، در ایام تعطیل فرصت خوبی دارند همه اطرافیان خود را به خاک و خون بکشند. حال آنها خوب نیست، پر از احساس حقارت و کمبود هستند. طاقت ندارند خوشی دیگران را ببینند. هرجور شده حال دیگران را میگیرند. مبادا صدای خنده به گوششان برسد. مبادا لبی خندان دور و برشان باشد. توجه کنید خشونت فقط به صورت جسمانی تظاهر نمیکند، بلکه خشونت کلامی به اندازه خشونت جسمانی تخریبگر است. وقتی از کسی انتقادی بیجا میکنید، فقط متلک میگویید، وقتی روی نقطه ضعف یک نفر دست میگذارید، دارید مرتکب خشونت میشوید.
آیا شما اینطور هستید یا همسرتان؟ و شاید هم هر دو اینطوری هستید؟ من نمیدانم. شما با خود صادق باشید و جواب را به خودتان بگویید.
من همه آدمها را دوست دارم، ولی اگر از یک دسته آدمها بدم بیاید، مردانی است که همسران خود را کتک میزنند. از آنها بدم میآید. اگر همسر شما جزو این دسته است، علایم اولیه خشم او را بشناسید و زود اقدام کنید. اقدام کردن، قوز کردن و منتظر کتک خوردن نیست. خیر! اقدام کردن یعنی محکم جلوی ظالم ایستادن. مردانی که همسرشان را کتک میزنند، ضعیف و بدبخت هستند. باد و بروت الکی دارند. همه جا سرشان کلاه گذاشته میشود، همه جا زور میشنوند و فقط زورشان به یک زن میرسد. زنی که از نظر قدرت بدنی خیلی ضعیفتر از آنهاست. پس خیالشان راحت است که کتک نمیخورند. آنها پهلوان پنبه هستند. پفشان زود میخوابد. در صورت نیاز به اقدام فوری لطفاً این پست را مطالعه کنید.
بیشتر اوقات مسئله کتک کاری نیست، زیرا خشونت فقط به شکل جسمی اجرا نمیشود. خشونت ممکن است عاطفی و کلامی باشد. مورد خشونت گرفتن دردناک و تحقیرکننده است. وقتی یک نفر انتقاد بیجا و ایراد بیجا میگیرید، به عواطف دیگران آسیب می زند. به همین دلیل من محصول ارزشمند خداحافظ خشم را برای شب عید آماده کردم. تا فرصت داشته باشید خود را برای تعطیلات عید آماده نمایید.
همه مردم دنیا در زمان عید، دور هم جمع میشوند، به دیدار هم میروند و جشن میگیرند. عید شکرگزاری، عید کریسمس، عید هالی هندیها، عید تت ویتنامیها و عید نوروز. آنچه عید را ناخوشایند میکند دید و بازدید نیست. دید و بازدید سالانه رابطه آدمها را مستحکم میکند. ما موجوداتی اجتماعی هستیم و از دیدن عزیزانمان خوشحال میشویم. آنچه این رسم را ناگوار میکند، ندانستن مدیریت خشم است.
چرا خشم و دلخوری بوجود میآید؟
- زیرا گاهی اوقات ما توقعات زیادی از دیگران داریم.
- و گاهی اوقات آنها آدمهای ناسازگاری هستند.
در هر دو صورت، قرار نیست ما کنترل احساسات و حال و روزمان را به دست دیگران بدهیم. ما مسئول تجربههای خود از زندگی هستیم. تجربه خوبی داریم یا تجربه بدی؟ ما مسئول هستیم. هرگاه احساس کردید، در موقعیتی گیر افتادهاید و هیچ کاری از دستتان برنمی آید، بدانید که در اشتباه هستید. همیشه راه حلی هست. بسیاری از اوقات ما فقط یکی دو راه حل را تکرار میکنیم. راه حلهایی که به نتیجه دلخواه منجر نمیشود.
برای مثال خانمی از من پرسید: من دوست دارم به دیدن والدینم بروم، ولی همسرم دیدن آنها را دوست ندارد. من هر راهی را امتحان کردم. نشد که نشد. پرسیدم:
- چه راههایی را امتحان کردی؟
- من به دیدن مادرشوهرم میروم.
- دیگر چه راهی را امتحان کردی؟
- همین دیگه. من همیشه به دیدن مادرشوهرم میروم.
- این که فقط یک راه است. شما فکر میکنید اگر به دیدن مادرشوهرتان بروید، همسرتان خجالتزده میشود و به دیدن والدین شما میآید. این فقط یک راه حل است.
آن خانم براستی تصور میکرد "هرکاری" را امتحان کرده است.
خلاصه میکنم: مشکلات خانمهای متأهل در دوران ایام تعطیل به دو دسته تقسیم میشود:
- 1-رفت و آمدهای اجباری با افراد ناسازگار خانواده خود یا همسر
- 2-دعواهای زن و شوهری در ایام تعطیلی
درمان هردوی اینها آموختن مهارت مدیریت خشم است. تعطیلات خوبی داشته باشید.