این سؤالات زیاد به دستم میرسد:
· آیا لازم است مهریه تعیین شود؟
· رقم مهریه چقدر باشد؟
· خانوادههای ما سر مهریه به توافق نرسیدند و مراسم بله برون بهم خورد. چه کار کنم؟
متاسفانه قوانین خانواده در ایران داغان و مشکل دار است. پیش از انقلاب، قوانین حمایت از خانواده خوبی تدوین شده بود که در ازدواج به زنان ایرانی ، حقوقی معادل یک زن اروپایی و آمریکایی میداد. به همین دلیل پیش از انقلاب سنت شیربها منقضی شد. مهریه و جهاز هم داشت از بین میرفت. این جمله ورد زبانها بود: "جهاز دخترم، لیسانس اوست." یعنی یک خانم تحصیلکرده میدانست قرار است پس از ازدواج از تحصیلات خود برای کسب درآمد و ارتقای سطح کیفیت زندگی مشترک استفاده کند. پس نیازی به خرید جهاز نیست. نیازی به مهریه هم ندارد، چون قانون، حافظ حقوق اجتماعی و مالی او در زندگی زناشویی است.
متاسفانه پس از انقلاب، قانون خانواده ملغی شد. من مطمئنم بالاخره قوانین ازدواج در ایران سر وسامان خواهد گرفت و از این وضعیت بلبشو و آشفته خارج خواهد شد. ولی کاش حقوق دانان ما قدری عجله کنند. آیا سی و شش سال برای تدوین قانون خانواده ای که مناسب کشوری اسلامی و قرن بیست و یکم باشد، قدری طولانی نیست؟
بگذریم. داشتم میگفتم پس از ملغی شدن قانون خانواده در ایران، برای حفظ حقوق زن، مهریههای سنگین رواج پیدا کرد. و بعد از این که تعدادی زیادی آقا به خاطر مهریه راهی زندان شدند، دیگر آقایان زیر بار مهریه سنگین نمیروند. قرار نیست فقط حقوق زنان حفظ شود. حقوق مردان هم باید حفظ شود. مگر یک آقا به جرم ازدواج باید به زندان برود یا همه اموالش را از دست بدهد؟ به همین دلیل بلبشوی مهریه و ازدواج در ایران بالاتر رفته است...
خواهش میکنم از منظر خانواده عروس و داماد به موضوع نگاه کنید و یکطرفه قضاوت نکنید:
1- خانم هنگام عقد، سندی را امضا میکند که هرگز نمیتواند آن را فسخ کند. شاید مجبور شود رفتار ناشایست مردی نادان را تحمل کند.
2- خانم ممکن است با پدیده چندهمسری روبرو شود.
3- خانم در صورت طلاق گرفتن، حضانت فرزندان خود را ندارد.
4- خانم در صورت مرگ همسر، ارث چندانی نمیبرد و ممکن است دچار مشکلات مالی شود.
از طرفی دیگر
1- اگر آقا با مهریه سنگین موافقت کند، شیشه عمرش را به دست خانم داده است. خانم ممکن است با هر ناسازگاری مهریهاش را به اجرا بگذارد و مرد را پشت میلههای زندان بیندازد یا ممنوع الخروجش کند و یا اموالش را از دستش بگیرد.
آمار طلاق در ایران بالا رفته است. در شهرهای بزرگ، نیمی از ازدواجها به طلاق منجر میشوند. یعنی ازدواج به بازی گل یا پوچ تبدیل شده است. شانس طلاق ودوام آن یکسان است...
آقایان عزیز! لطفاً به خانواده عروس حق بدهید که در مورد مهریه تاکید داشته باشند.
خانمهای عزیز! لطفاً به خانواده داماد حق بدهید که نخواهند زیر بار مهریه سنگین بروند.
ادامه دارد...