بخش اول را اینجا بخوانید
یادتان باشد ما دو جور ازدواج داریم:
1- ازدواج سنتی
2- ازدواج مدرن
در ازدواج سنتی که مال دختران 19-18 ساله است، خانوادهها تصمیم گیرنده هستند. پس خیلی رسمی سر مهریه چانه میزنند. هر دو طرف بهترین مذاکره کنندهها و بهترین چانه زنندهها را جلو میاندازند که با هم چانه بزنند، قهر کنند، تهدید کنند و بالاخره کوتاه بیایند، وسط را بگیرند و در مورد به نرخ به توافق برسند.
(برای این که سوءتفاهم پیش نیاید، عرض کنم از نظر من ازدواج سنتی یعنی دختر و پسر دو بار یکدیگر را ببینند و جلسه سوم عقد کنند. یک بررسی ساده نشان می دهد همین الان در بسیاری از جاهای ایران، بسیاری از ازدواج های ایرانی به همین شکل انجام می شود. بعضی از این ازدواجها، خوش عاقبت و عالی هستند از نظر من ازدواج مدرن، یعنی دختر و پسر قبل از ازدواج رفت و آمد کنند و یکدیگر را بشناسند. از نظر من تفاوت ازدواج سنتی و مدرن در این نیست که خانواده ها از آشنایی شما اطلاع داشته باشند یا بعدا اطلاع پیدا کنند. تاکید کردم از نظر من، چون ممکن است دیگران منظور دیگری از ازدواج سنتی داشته باشند. وقتی من می نویسم یا می گویم ازدواج سنتی، منظورم همان است که عرض کردم. هرگز قصد توهین به ازدواج سنتی را ندارم. در فوق سری - از آشنایی تا سرسفره عقد کاملا در مورد تفاوت ازدواج سنتی و مدرن توضیح داده ام)
در ازدواج مدرن، لطفا وارد این بازیها نشوید. اگر خانم و آقا چند ماه با هم مراوده کردهاند و خودشان همدیگر را پسندیدهاند، باید پیش از مراسم رسمی خواستگاری، دو نفری در مورد مهریه با هم چانه بزنند و مذاکره کنند. قرار نیست خانوادهها این کار را انجام بدهند. چون حالت بسیار ناخوشایندی پیش خواهد آمد. داماد قرار نیست خانواده خانم را راضی کند. بلکه خانم باید خودش خانواده خودش را راضی کرده باشد.
خانمهای گرامی! لطفاً تصمیم بگیرید میخواهید سنتی ازدواج کنید یا مدرن. اگر مایلید مدرن ازدواج کنید، قرار نیست موقع مذاکرات اصلی و مهم پشت خانوادهتان پنهان شوید و بگویید: "هرچه بابایم میگوید." اگر شما حرف بابا را گوش میکردید که باید با اولین کسی که پدرتان پیشنهاد کرده بود، ازدواج میکردید.
خانمهای گرامی! اگر میخواهید مدرن ازدواج کنید، هرگز نباید بگویید: "در خانواده ما رسم این است که مهریه دختر این قدر باشد. چون مهریه خواهرم، مهریه دخترخالهام این قدر است." تصمیم بگیرید. بالاخره شما طبق رسم و رسوم و سنت عمل میکنید یا طبق شرایط قرن بیست و یکم؟
بعضیها به مهریه سنگین معتقد هستند. بعضیها به مهریه معتقد هستند، ولی نه خیلی سنگین. بعضیها معتقدند به جای مهریه، زن حق طلاق بگیرد و می گویند اروپاییها مهریه ندارند، چرا ما داشته باشیم؟ توجه کنید در کشورهای مترقی، حقوق زن و مرد در ازدواج برابر است. در ایران هنوز اینطور نیست. در ایران، ازدواج قراردادی است که فقط از جانب مرد قابل فسخ است، و قراردادی است که میتواند بسیاری از آزادیهای اجتماعی زن را سلب کند. پس از مرگ مرد، ارث زیادی برای زن باقی نمیماند و ممکن است زن به استیصال بیفتد. صیغه کردن برای مرد، جزو حقوق او محسوب میشود، در حالیکه ارتباط جنسی با مردی غیر از همسر، برای زن، جزای سنگسار دارد... پس ما نمیتوانیم دقیقاً مثل اروپاییها رفتار کنیم. با توجه به تغییرات قانون و تبصرهها، پیشنهاد میکنم قبل از عقد با یک وکیل مشورت کنید تا بهترین شرایط را بدانید، شرایطی که برای هر دو طرف مناسب باشد.
در قرن بیست و یکم، هر آدم موفقی سه تا همراه دارد:
1- مشاور (لایف کوچینگ)
2- وکیل
3- حسابدار
من نمیدانم بهتر است رقم مهریه چقدر باشد، ولی می دانم در ازدواج مدرن، شما خانم و آقای عزیز باید با هم مذاکره کنید و به نتیجه برسید. سپس نتیجه را به خانواده ها اطلاع بدهید. نباید پشت سر خانوادههای خود پنهان بشوید. خانوادهها وقتی چانه زنی میکنند که خودشان عروس و داماد را انتخاب کرده باشند. اگر والدین شما، به انتخاب شما در ازدواج، احترام میگذارند و شما را آنقدر بالغ میدانند که میتوانید همسر آیندهتان را خودتان انتخاب کنید، وارد بازی چانه زنی برای مهریه هم نمیشوند. نباید هم بشوند.