من شش ماه پیش ازدواج کردم. همسرم دختری سهساله دارد. هر بار میخواهم کنار همسرم بنشینم، فرزندخوانده سهسالهام مثل یک شیر ماده به من پرخاش میکند. آیا او به من حسادت میکند؟
بله! دخترخوانده شما حسادت میکند! و این مسئله نباید باعث ناراحتی یا تعجب شما بشود.
پدران، عشق اول دخترانشان هستند، مگر پدران بدرفتار و خشن که مایه نفرتاند. معمولاً دخترها عاشق پدرانشان هستند و بر سر مالکیت آن با دیگران، حتی با مادر خود رقابت میکنند. مادرناتنی که جای خود دارد.
بهطورکلی فرزندان نسبت به مادرناتنی مقاومت دارند و او را غریبه به شمار میآورند. سالها طول میکشد تا فرزندان باور کنند مادرناتنی آدم خوبی است و خیال ندارد زندگی آنها را تباه کند و حضور او مایه سعادت و شادی خانواده است. تا هنگامیکه فرزندخوانده شما، نیت خوب شما را باور کند، انتظار داشته باشید نسبت به شما مقاومت نشان بدهد.
برگردیم به موضوع حسادت. حسادت یکی از عواطف انسانی است و در همه روابط انسانی حضور دارد. برادر به خواهر و بالعکس، برادر به برادر، خواهر به خواهر، دختر به مادر و برعکس و پسر به پدر و برعکس، حسادت میکنند.
خانواده ناتنی هم از حسادت خالی نیست. ممکن است فرزندخوانده به مادرناتنی و مادرناتنی به فرزندخوانده حسادت کند. امکان دارد فرزندخوانده و مادرناتنی برای جلب محبت پدر/همسر نسبت به هم احساس رقابت داشته باشند.
اگر احساس میکنید فرزندخواندهتان نسبت به شما احساس حسادت میکند، ناراحت نشوید. جبهه نگیرید و توقع نداشته باشید حسادت مثل حباب ناپدید شود. یک مادرناتنی میگفت پس از ازدواج، درخواست نصب یک دستگاه کولرگازی کرده است. پس از نصب کولرگازی در اتاقش، هر دو فرزندخواندهاش فوری احساس کردند آنها هم به کولرگازی نیاز دارند، درحالیکه سالها بدون کولرگازی زندگی کرده بودند. او از حسادت و رقابت فرزندخواندههایش ناراحت بود. به او گفتم: ناراحتی ندارد عزیز دل! بچهها تا آن موقع نمیدانستند کولرگازی چه نعمتی است. وقتی فهمیدند انتظار دارند برای آنها هم کولرگازی تهیه شود. ممکن است با بداخلاقی و بدرفتاری خواسته خود را مطرح کرده باشند، ولی درخواست آنها اشکالی نداشته است و طبیعی است.
ممکن است شما مادرناتنی گرامی نسبت به فرزندخوانده خود احساس حسادت کنید: چرا او آخرینمدل موبایل را دارد؟ چرا او هیچ کاری در خانه انجام نمیدهد؟ چرا نسبت به او سختگیری لازم نمیشود؟ چرا؟ چرا؟ چرا؟ احساس حسادت از سوی شما هیچ اشکالی ندارد، بهشرط آنکه به رفتار ناشایست و نادرست تبدیل نشود. احساسات ما در اختیار ما نیستند. ما نمیتوانیم مانع بروز احساسات شویم. اما... اما ما بهعنوان یک فرد بالغ باید بتوانیم روی رفتار خود کنترل داشته باشیم. اگر شخصی بگوید: رفتار من دست خودم نیست و نمیتوانم خود را کنترل کنم! یعنی اعتراف میکند ازنظر عاطفی و اجتماعی نابالغ است و از مهارتهای اولیه رفتاری برخوردار نیست.
ما بهعنوان یک فرد بالغ باید بتوانیم رفتار خود را بهخوبی مدیریت کنیم و هرگز اجازه نداریم عواطف منفی خود، مثل حسادت و خشم را مثل زباله روی سر دیگران خالی کنیم.
خلاصه: حسادت یکی از عواطف انسانی است و در همه روابط انسانی حضور دارد. اگر بین مادرناتنی و فرزندخوانده احساس حسادت وجود داشته باشد، طبیعی است. به حسادت فرزندخوانده خود حساس نباشید و آن را عادی تلقی کنید. اگر خودتان احساس حسادت میکنید، مهم نیست. آنچه اهمیت دارد رفتار شماست که همیشه باید از روی انصاف باشد. توجه کنید که به عنوان یک آدم بزرگ قرار است شما بتوانید رفتار خود را کنترل و مدیریت کنید.